Vakconferentie 2014

 

Science Center NEMO en De Praktijk hebben wederom hun ervaring en expertise gebundeld voor de organisatie van de tweede editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie. En met succes. De enthousiaste deelname en reacties tijdens de conferentie getuigen daarvan. 

Ruim 270 wetenschapcommunicatoren (voorlichters, journalisten en beleidsmakers) betraden 1 oktober 2014 het prachtig opgeknapte Artis in Amsterdam. Een veelgehoorde wens bij de bezoekers is meer bundeling van initiatieven. Samenwerken is het devies, de ‘uitvinding van het wiel’ delen met elkaar. Het gaat om de ideeën, niet om wie ze bedacht heeft; zonder kritiek te schuwen, juist in een volwassen werkveld spreek je elkaar aan op de inhoud.

Beter luisteren naar het publiek is essentieel als we werkelijk een dialoog over wetenschappelijke bijdragen aan de maatschappij willen. Verschillende succesvolle voorbeelden van binnen en buiten de Nederlandse wetenschaps-communicatiewereld lieten dat zien. Zo kwam uit de sessie Externe expertise: Luisteren naar vreemden de aanbeveling om sociale media te gebruiken om de impact van acties te meten. Waarbij je dan bijvoorbeeld niet alleen het aantal tweets moet tellen, maar ook het sentiment erachter moet uitzoeken.

Gelukkig vinden onderzoek en uitvoering, theorie en praktijk, elkaar steeds vaker. Wetenschapscommunicatoren zijn zich er meer bewust van dat ze gezamenlijk methoden moeten ontwikkelen om de effectiviteit te meten. Dit bleek ook uit de persoonlijke reacties die deelnemers ophingen aan de klaagmolen.

Als organisatoren zien we het succes van deze dag als een aanmoediging om deze vakconferentie ook volgend jaar te houden. Daarom roepen we iedereen op die over een goede locatie beschikt de handschoen op te nemen en zich aan te bieden de komende conferentie te hosten. Natuurlijk zijn ook andere suggesties die de volgende conferentie tot een succes kunnen maken, van harte welkom.

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren